Wah seggie? Mieter die schrijftaal lekker in de prullenbak en schrijf zoals je praat

“Geachte mevrouw Gutierrez,

Ik hoop dat dit bericht u in goede gezondheid bereikt. Ik wilde even controleren wat de status is van de voortgang van het project. Er zijn enkele aspecten waarvan ik denk dat ze besproken moeten worden voordat we verder kunnen.”



Sorry, ik moest even overgeven.

Hoe vaak heb jij een e-mail, document of artikel gelezen in onduidelijke, zakelijke schrijftaal? Met ouderwetse termen die niemand ooit gebruikt in een gesprek of vage begrippen die van alles kunnen betekenen.

Ik veel te vaak.

Uiteindelijk is het doel van een tekst simpel: het overbrengen van informatie op de lezer. Hoe doe je dat op een effectieve manier? Door al dat overbodige gezever weg te pleuren en duidelijke taal te gebruiken.

Dus. Laten we meer schrijven zoals we praten.

Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Deel 1 | Hier en daar wat weghakken, pepers erin, en ¡listo!


Tip 1:
Lees je zin hardop voor. Krijg je ‘m moeilijk je strot uit? Herschrijf ‘m zodat ‘ie natuurlijk klinkt.

Schrijftaal

“Naar aanleiding van het gesprek dat we op 23 juni hebben gevoerd, hebben we een voorstel opgesteld waarin de inhoudelijke taken en rollen duidelijk worden.”

🌶️*Hak-tsjak-VLEM*🌶️


Spreektaal

“Op 23 juni hebben we besproken hoe onze samenwerking eruit kan zien. In dit voorstel lees je wat jouw taken en rollen precies inhouden.”

Tip 2: Stel een vraag tussendoor. Zo kort je niet alleen de zin in, het maakt de tekst ook minder monotoon.

Schrijftaal

“Naast deze drie primaire taken is er altijd ruimte voor eigen inbreng.”

🌶️*Hak-tsjak-VLEM*🌶️

Spreektaal

“Heb je zelf ideeën? Houd ze vooral niet voor jezelf.”

Tip 3: Gooi overdreven zakelijke taal – termen die je nooit hardop zegt – uit het raam. Raampje open, kotswoorden eruit, raampje dicht.

Spreektaal

“Primair zijn er twee hoofdtaken binnen de opdracht die we jou bieden. Conform jouw eigen wens zit hier een inhoudelijke opdracht aan verbonden in het werkveld.”


🌶️*Hak-tsjak-VLEM*🌶️

Schrijftaal

“Binnen deze opdracht bieden we jou twee hoofdtaken. Je wilde daarnaast graag een inhoudelijke opdracht in het werkveld: you got it.”


👉Bonustip Wissel korte zinnen af met iets langere om een lekker ritme in de tekst te houden.

Je kan ze allemaal kort maken. Maar dat wordt al snel saai. Voel je de monotonie hier?

 

Deel 2 | Niet weghakken, maar toevoegen

Zoals je hierboven zag, kunnen zinnen vaak korter omdat er onnodig veel woorden worden gebruikt. Maar soms wordt een stukje tekst juist duidelijker en natuurlijker als je hem iets langer maakt.

Tip 1: Beeld je in dat je met een vriend staat te praten. Zou je dit zo zeggen en – nog belangijker – begrijpt hij je dan na één keer, zonder een extra vraag te stellen?

Schrijftaal

“Hierin zijn verdere uitwerkingen en input van jou gewenst. Altijd op basis van enthousiasme en niet vanuit een verplichting.”

🌶️ 🌶️ 🌶️

Spreektaal

“Jouw input is altijd welkom; gooi die ideeën maar op tafel. Als je wilt, hè. Niets moet. We betrekken je graag overal bij, want we zijn een team.”

Tip 2: Verplaats je in de lezer en speel in op emotie.   

Schrijftaal

“Dit betekent dat het plaatsen van nieuwe en bestaande werknemers primair jouw taak wordt. Te allen tijde met ondersteuning van Lisa en Alexander.”

🌶️ 🌶️ 🌶️

Spreektaal

“Dit betekent dat je je vooral bezighoudt met het plaatsen van (nieuwe) werknemers. Geen zorgen, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Lisa en Alexander ondersteunen je hierbij.”

 

Tip 3: Wees zo concreet mogelijk. Geef extra informatie om je boodschap nog duidelijker te maken.

Schrijftaal

“Je prestaties worden periodiek beoordeeld door zowel Elmas als Greg.”

🌶️ 🌶️ 🌶️

Spreektaal

“Aan het eind van elk kwartaal heb je een reflectiemoment met Elmas en Greg; wat ging goed? Waar kun je nog aan werken?”

👉Bonustip Klaar met schrijven? Lees je tekst hardop voor. Als je lekker in de spreektaal-flow zat, kan het zijn dat je stiekem spreektaal-stopwoorden in je tekst hebt gegoten. Die kun je vaak schrappen. Bijvoorbeeld deze:

🌶️Gewoon
🌶️Eigenlijk
🌶️Blijkbaar
🌶️In principe
🌶️Even
🌶️Heel/erg
🌶️Super
🌶️Echt
🌶️Misschien
🌶️Best wel
🌶️…


Welke woorden kunnen nog meer in deze lijst? Laat ze achter in de comments!  

Vorige
Vorige

Laat je merk vuur spugen met een killer brand story

Volgende
Volgende

De verraderlijke vuurbal die productiviteit heet