Blog schrijven: met deze 13 tips knalt je blog als een paddenstoel uit de grond

Heb je iemand wel eens ‘gewoon’ een huis zien bouwen? Zonder een plan, zeg maar. Een baksteentje hier, een baksteentje daar, beetje cement. Klaar. Gewoon beginnen en de rest komt vanzelf! 

Ehh. Waarschijnlijk niet.


Dit doe je dus ook niet wanneer je een blog gaat schrijven. Lekker een beetje op je toetsenbord rammen of je BIC-balpen molesteren en uiteindelijk volgt er wel een verhaal. 

Een verhaal. Ja. 
Een logisch verhaal? Nee. 

En als er iets is wat je NIET wilt, is dat mensen na het lezen van jouw blog denken: Dus… wat heb ik nu gelezen? Wat was de key take-away? No fucking clue! 

In de ideale wereld word je ’s morgens wakker met een bak aan zonne-energie en -inspiratie en glijden je handen tien minuten lang gracieus over het toetsenbord en heb je nog vóór je eerste ochtendkoffie een blog geschreven. 

In de echte wereld gaat het eerder zo: brainstormen bouwplan maken schrijven schrijven schrappen schrijven schrijven schrijven schrappen schrijven nachtje slapen schrappen herschrijven schrappen schrijven. En hopen dat je in de tussentijd niet van frustratie je laptop uit het raam dondert.

Dus, hop tjop aan het werk. Waar beginnen we?

Lees je mijn nieuwsbrief De Monthly Peper al? Ontvang elke maand schrijftips, inspiratie en licht verteerbaar leesvoer. Mét een Mexicaans randje.

Inhoud

1. Denk goed na over je onderwerp

Als je het over alles in de hele wereld kunt hebben, wat kies je dan? Iets wat je denkt dat de meeste views oplevert? Iets wat anderen misschien interessant vinden? Kan. Of iets wat jíj interessant vindt, waar de liefde en energie van afdruipt én waar anderen wat van kunnen opsteken? Ding ding ding. You hit the jackpot.

2. Vergeet het doel van je blog niet

Wil je je lezer informeren? Over de nieuwste, vetste online games bijvoorbeeld. Of wil je anderen inspireren? Om ook eens te kijken naar spellen in een ander genre. Óf wil je je lezer activeren? Moeten ze iets doen? Die vreemde Oezbeekse game kopen omdat hij echt bizar verrassend is! Definieer je doel en work from there.

3. Houd je doelgroep duidelijk voor ogen

Voor wie schrijf je je blog? Zijn dit mensen die helemaal niets afweten van het onderwerp of full-on experts zijn (net als jij)? Zo weet je of je jargon kunt gebruiken of juist niet. Hoe oud zijn ze? Spreek je ze aan met ‘u’ of ‘jij’? Welke voorbeelden hebben zij nodig om je verhaal te begrijpen?

4. Dwaal niet te veel af

Houd de boodschap die je over wilt brengen bij elke klap op je toetsenbord in je achterhoofd. Zo voorkom je dat je afdwaalt en het opeens hebt over de hond van de buren die tijdens hun vakantie in Italië bijna stikte in een raketijsje dat ze voor €0,25 van een strandverkoper in een gele Borat-string hadden gekocht. Terwijl je eigenlijk schrijft over de beste manier om te beleggen. Tènzij deze gebeurtenis jouw verhaal en boodschap overduidelijk ondersteunt natuurlijk. Then by all means do.

Goed bezig! Nu we de inhoud voor ogen hebben, gaan we verder met de structuur.

Structuur

5. Bouw je blog logisch op

Begin niet gewoon te schrijven, maar maak een bouwplan. Welke informatie hoort bij de inleiding? En welke in het middenstuk? Hoe kun je dit middenstuk het beste onderverdelen in alinea’s? In de afsluiting kun je eventueel alles kort samenvatten en een call-to-action implementeren om je gedachten extra kracht bij te zetten.

Je kunt een knaltitel bedenken voordat je begint met schrijven, maar ik doe het zelf wanneer de tekst af is. Dan weet ik zeker dat mijn titel de lading volledig dekt.

6. Houd je blog overzichtelijk

Dit punt hangt samen met punt 5. Plak niet alles vast aan elkaar alsof het een prozawerk van Arthur Conan Doyle is. Maak gebruik van alinea’s, tussenkopjes, opsommingen en genoeg witregels. Je kunt ook afbeeldingen toevoegen. Dit leest fijner dan wanneer er een gigantisch blok woordenkots zonder ademruimte op je beeldscherm staat.


Hell yes!
We zijn er bijna. Ik geef je nog wat schrijftips mee, zodat je helemaal kunt rocken.

Schrijftips

7. Kies één aanspreekvorm

Wat ik bij blogs wel eens zie, is dat de lezer eerst wordt aangesproken met ‘u’ en dat die twee alinea’s later opeens is veranderd in een ‘jij’ of ‘jullie’. Alsof je eerst zit te lezen met een driedelig pak aan en je dan opeens — *POEF* — een Adidas-aussie draagt. Of de hele familie plotseling over je schouder staat mee te lezen. Kies één aanspreekvorm en voer die consistent door in je tekst.

8. Simplicity is key

Vertel je verhaal zo simpel mogelijk. Superleuk dat je een master hebt in Neerlandistiek en een vocabulaire zo breed als de heupen van Kim Kardashian, maar dat interesseert je lezers weinig. Jij wilt informatie met hen delen en zij willen die graag na één keer lezen begrijpen.

Gebruik ook concreet taalgebruik en vermijd vage termen. Schrijf alsof je met een vriend in de kroeg staat te praten. Zeg je dan dingen als: “Eveneens was het overduidelijk dat deze bijkomstigheid ongewenst was”? Denk het niet.

9. Zorg voor een lekker ritme

Je wilt niet dat mensen tijdens het lezen van je blog verveeld raken. Hebben alle zinnen ongeveer dezelfde lengte? Dat wordt al snel monotoon. Probeer een lekker ritme te hanteren en wissel langere zinnen af met korte. Of gewoon met één woord. Jippie. Of zo.

10. Wees zuinig met uitroeptekens en vraagtekens

Geen flauw idee wanneer het gebruik van meerdere uitroeptekens en vraagtekens populair werd. Ik vind het in ieder geval verschrikkelijk!!!!!! Mijn moeder doet dat ook vaak. Waarom?????? Dat leest namelijk alsof je keihard in mijn oor staat te tetteren. Niet fijn. Ik vind het er onprofessioneel en schreeuwerig uitzien, en bovendien weet iedereen wat een uitroepteken en vraagteken betekent. Dus. Eentje is genoeg! Toch?

Check je tekst na afloop. Staan er in elke alinea meerdere zinnen die eindigen met een uitroepteken? Vraag je af of die overal nodig zijn.



11. Schrappen schrappen schrappen

Schrap waar je kan. Ga uit van wat de lezer wilt weten, niet wat jij wilt vertellen. Als iemand kan kiezen tussen een blog lezen van 1000 woorden of een van 400 woorden met dezelfde boodschap en take-aways, zullen ze waarschijnlijk voor de laatste gaan. Get to the point. Mensen hebben nog meer te doen. Kun je die tien zinnen samenvatten in vier? Doe dat dan. Heeft een bepaalde zin geen duidelijke functie? Lose it!

12. Rust voor je ogen

Blog af? Laat hem een dagje liggen. De kans is groot dat wanneer je er met een frisse blik naar kijkt, je nog wat dingetjes opvallen, zoals spelfoutjes, dubbele spaties of een zin die totaal niet lekker loopt. Lees hem eens hardop voor aan jezelf. Ook dan hoor je waar je vastloopt of welke zinnen niet helemaal vloeien.

13. Vat samen of go out with a bang

Zoals ik eerder al zei, kun je op het einde een korte samenvatting geven. Of knal in één of twee zinnen wat de overkoepelende boodschap is en go out with a bang.

Zo.

Met deze tips staat je blog als een huis fraai-ruikende vliegenzwam in de Kaapse Bossen. Je weet nu waar je inhoudelijk en structureel op kunt letten wanneer je een blog schrijft, én je hebt je zak vol met een aantal killing schrijftools.


Ik kijk ernaar uit om je tekst te lezen! Stuur je me effe een berichtje zodra die af is? Of laat hieronder een comment achter.

En als het nu écht niet lukt, kun je mij nog altijd aan m’n mouw trekken. 

Vorige
Vorige

¡Feliz cumbre! What’s in a name?