De ‘woopsie’-gids voor webcopy: 10 valkuilen die je wilt vermijden op je website
Het schrijven van webteksten kan voelen alsof je een taco naar je mond probeert te brengen terwijl je op een wervelwind van guacamole danst;
het klinkt allemaal leuk, maar makkelijk is anders.
Met deze ‘woopsie’-gids, waarin ik je niet alleen schrijf- maar ook opmaaktips geef, help ik je echt alles uit je website te halen.
Jouw boodschap komt helder over doordat jij deze 10 voorkomende valkuilen weet te vermijden.
¡Vamos!
Valkuil 1: je praat alleen over jezelf en niet over de klant
Niet slim
Veel websites zijn te veel gericht op het bedrijf zelf. Een beetje zoals Lord Farquaad uit Shrek, die alleen maar oog voor zichzelf heeft en totaal geen rekening houdt met wat anderen nodig hebben.
Je ziet zinnen als “Wij zijn dé ICT-partner voor jouw bedrijf” of “Al 100 jaar lang produceren wij het sterkste metaal.”
Oké. Leuk. Maar snap jij mijn pijn? Kun je mijn probleem oplossen? En hoe dan?
Schrijftip
Check hoe vaak er ‘wij’ op je pagina staat en probeer op zoveel mogelijk plekken de zin om te buigen naar een ‘jij’-perspectief. Focus op wat de klant wil bereiken en op hoe jouw product of dienst hun probleem oplost.
Dus niet: “Wij zijn de grootste leverancier van gepersonaliseerde neongekleurde stekelvarken-accessoires in de Benelux.”
Maar: “Geef jouw stekelvarken een unieke stijl met onze opvallende accessoires. Binnen 24 uur geleverd in de hele Benelux.”
Opmaaktip
Gebruik korte, krachtige koppen die de klantbehoefte noemen. Korte koppen trekken sneller de aandacht, zoals “Maak jouw stekelvarken uniek” of “Geef kleur aan je huisdier”.
BONUSTIP
Houd dit ook in je achterhoofd bij het schrijven van je over-mij-pagina. Die gaat weliswaar een beetje over jou, maar nog meer over je ideale klant. Hier laat je zien dat jij de struggles van je klant begrijpt, dat je de oplossing hebt én de perfecte match bent.
Valkuil 2: je verzuipt in de actieknoppen of ze vallen niet op
Niet slim
Je hebt nog geen twee regels gelezen van de hoofdpagina of er staat al ‘BOEK NU EEN AFSPRAAK’.
Hold your horses, Hendrik. Ik ben hier net welgeteld 23 seconden. Ik weet nog niet eens wat je doet.
En misschien wil ik helemaal geen stomme afspraak boeken. Misschien wil ik eerst je brochure downloaden en dan zie ik wel weer verder.
Schrijftip
Bombardeer je lezer niet met actieknoppen. Elk deel van je pagina moet één duidelijke actie en dus één actieknop hebben. Je hoeft niet tien keer dezelfde knop in je website te verwerken. Let erop dat de tekst op je knop duidelijk, specifiek en actiegericht is.
Dus niet: “Meer informatie” op de pagina waar je tijdreizen kunt boeken.
Maar: "Kies jouw ideale tijdreis" of "Vergelijk reizen naar het verleden”.
Opmaaktip
Wat is je huisstijl? En welke kleur brengt het meeste contrast voor een call-to-actionknop? Zorg ervoor dat je actieknoppen visueel opvallen door kleurcontrast en grootte, zonder te overheersen.
BONUSTIP
Op sommige plekken kun je de lezer een keuze geven en twee knoppen plaatsen; een primaire actieknop – het liefst wil je dat de lezer deze actie uitvoert – en een secundaire actieknop, voor als de drempel van die eerste knop te hoog is.
Bijvoorbeeld: [Boek je tijdreis] [Download onze tijdreisbrochure]
Valkuil 3: je gebruikt veeeeeeel te lange zinnen en paragrafen
Niet slim
Lange zinnen lezen kost veel energie. Iedereen wil een zin na één keer lezen begrijpen. Verder kunnen grote blokken tekst voelen als een torenhoge bakstenen muur, vooral online waar je vluchtig iets wil lezen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat veel mensen, wanneer ze een blok tekst zien, daar omheen lezen. Ze lezen de kop, negeren de blok tekst en checken snel welke los, luchtig stukje verderop ze wel kunnen lezen.
Schrijftip
Vermijd lange zinnen met meerdere bijzinnen. Of zinnen in vage schrijftaal. Wissel langere zinnen af met korte en krachtige, en houd alinea’s compact.
Dus niet: "We bieden een uitgebreide selectie van kwalitatief hoogstaande vliegende tapijten, variërend van handgeknoopte luxueuze tapijten tot high-speed, zelfsturende exemplaren, die voldoen aan de nieuwste luchtvaartnormen en geleverd worden met onberispelijke koninklijke service."
Maar: “Vlieg snel en stijlvol met onze tapijten. Een koninklijke service gegarandeerd. Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4."
Opmaaktip
Gebruik bullet points, korte paragrafen, en witruimte om ademruimte te creëren. Denk ook aan visuele onderbrekingen zoals afbeeldingen of quotes.
Valkuil 4: je gebruikt jargon en andere ingewikkelde taal
Niet slim
Tuurlijk versta jij je vak goed. En tuurlijk ben jij op de hoogte van al het jargon binnen jouw gebied. Maar overal lopen strooien met chique woorden en jargon laat je niet slim lijken. Het is eerder irritant voor de lezer. Die voelt zich misschien dom of gefrustreerd.
Terwijl jouw lezer zich juist begrepen wilt voelen.
Schrijftip
Gebruik duidelijke, toegankelijke taal die voor iedereen begrijpelijk is. Laat je tekst lezen aan iemand die niet uit jouw vakgebied komt. Snapt die persoon de tekst? Dan ben je good to go.
Dus niet: "Onze octopus-gebaseerde oplossingen bieden multi-tentakel ondersteuning voor sectorale efficiëntie."
Maar: "Octopus-hulp: meerdere handen tegelijk voor elke taak. Hogere productiviteit, minder stress."
Opmaaktip
Is jargon onvermijdelijk? Voeg visuele elementen toe, zoals afbeeldingen, diagrammen of pictogrammen, om complexe concepten te verduidelijken.
Valkuil 5: je focust je alleen op de desktopversie en negeert mobiele gebruikers
Niet slim
Veel webcopy wordt geschreven zonder na te denken over hoe de tekst op een mobiel scherm wordt weergegeven. Een tekst van een paar zinnen op je laptopscherm verandert al snel in een gigantische Tafelberg aan woordenkots op je smartphone.
Schrijftip
Gebruik duidelijke tussenkoppen. Zo kan de lezer snel door de tekst navigeren. Ook kun je de belangrijkste boodschap of voordelen bovenaan plaatsen, zodat mobiele gebruikers meteen de kern van de tekst begrijpen.
Opmaaktip
Dankzij opsommingen kun je je informatie overzichtelijk presenteren. En ook hier is voldoende witruimte rond tekst en afbeeldingen your best friend.
Valkuil 6: het is niet direct duidelijk welke waarde je toevoegt
Niet slim
You can only make one first impression. Maar toch kan de openingstekst van veel bedrijven in de grote eenheidsworst-doos. Ze vertellen wie ze zijn (“Jouw partner in verhuisdozen”) of hoe lang ze al bestaan.
En dat doen ze vaak in zulke algemene termen dat niemand zich echt aangesproken voelt.
Schrijftip
Zodra je bezoeker op je website belandt, moet die binnen drie seconden kunnen zien wat jij doet, voor wie je dat doet en wat die persoon daaraan heeft. Houd je statement kort en krachtig.
Dus niet: “Wij zijn jouw partner in eendenparachutes.”
Maar: “Perfecte landingen voor jouw dierbare eenden. Veilig uit de lucht, zonder paniek in de vijver.”
Opmaak
Zorg dat de eerste kop van elke pagina de belangrijkste en waardevolste boodschap bevat.
Valkuil 7: je laat je persoonlijkheid niet zien omdat je ‘professioneel’ wilt overkomen
Niet slim
Mensen willen zaken doen met mensen. Mensen zoeken connectie. Jouw potentiële klanten dus ook.
Als zij terechtkomen op een website met afstandelijk, zakelijk, AI-taalgebruik en alleen maar stockfoto’s van opgedirkte acteurs, dan… worden ze daar denk ik niet warm van.
Een professionele uitstraling is belangrijk, maar laat alsjeblieft zien dat je gewoon mens bent.
Schrijftip
Niet elk beroep of elk bedrijf leent zich ervoor om informele, humoristische teksten op de website te delen. Maar zelfs dan kun je door middel van persoonlijke anekdotes of ervaringen je karakter en waarden laten zien.
Deel dus niet alleen feiten en cijfers, maar geef een kijkje in jouw belevingswereld.
Opmaaktip
Gebruik geen fucking stockfoto’s. Als er íets onpersoonlijk is, is het dat wel. Laat jezelf zien, laat je team zien. Zoals ik al zei, mensen willen zaken doen met mensen. Foto’s genereren vertrouwen.
Valkuil 8: je website bevat geen of ongeloofwaardige social proof
Niet slim
Je zit al jaren in het vak, maar er is geen enkele klantenreview of ander soort getuigenis op je website te vinden. Of je hebt alleen maar vage, nietszeggende reviews van een 10.
We zijn als mens gevoelig voor wat anderen doen of zeggen, maar het moet wel geloofwaardig overkomen.
Schrijftip
Vraag je klanten om een review waarin ze specifieke resultaten of successen noemen. Dit maakt de testimonials krachtiger en geloofwaardiger. Vermeld ook de naam, functie en het bedrijf van de klant. Ga je all-in? Vraag dan ook om een foto.
Opmaaktip
Maak niet een aparte pagina aan voor al je reviews, want daar gaat niemand ooit kijken. Verspreid je reviews over je website. Plaats er een paar op je homepage, op je dienstenpagina of naast een call-to-action knop. Gebruik opvallende stijlelementen, zoals dikgedrukte woorden of quotes in een groter lettertype.
Valkuil 9: je vermeldt alleen de kenmerken van je dienst of product maar niet de voordelen
Niet slim
Steve Jobs zei: “Don’t talk about the product.” Het gaat niet om alle details van je product of je dienst. Het gaat erom hoe het leven van jouw klant eruit kan zien als ze dit product of deze dienst kopen.
Schrijftip
Kijk verder dan de kenmerken van je product en dienst. Gebruik voorbeelden die de voordelen tastbaar maken. Zo kan de klant zich makkelijker inbeelden hoe jij hun leven mooier kan maken.
Dus niet:
Vliegende hoed
🌶️ Gemaakt van lichtgewicht materiaal
🌶️ Ingebouwde propellers
🌶️ Geavanceerd navigatiesysteem met spraakbesturing
Maar:
Vliegende hoed
🌶️ Vlieg moeiteloos en zonder vermoeidheid dankzij het lichtgewicht materiaal
🌶️ Stijg snel en soepel op, ongeacht het weer, met de ingebouwde propellers
🌶️ Geniet van elke seconde in de lucht en navigeer moeiteloos via het GPS-systeem met spraakbesturing
Opmaaktip
Maak gebruik van visuele elementen zoals iconen of afbeeldingen. Dit maakt de informatie niet alleen aantrekkelijker, maar ook makkelijker te begrijpen.
Valkuil 10: je focust je op wat jij wilt vertellen en niet op wat je doelgroep wilt weten
Niet slim
We hebben snel de neiging om de lezer te bombarderen met onwijs gedetailleerde en diepgaande informatie over ons product of onze dienst.
Maar vaak zijn we te enthousiast en verliezen we onze doelgroep uit het oog: op welke vragen willen zij antwoord?
Dus voordat je een gedetailleerde uitleg geeft over hoe je een raket bouwt, leef je in in je doelgroep.
Zijn zij zo technisch onderlegd als ik? Of willen ze alleen weten wanneer ze een ritje naar Mars kan maken? En hoelang ze dan onderweg is. En wat voor kleren ze moet meenemen. En of daar wifi is.
Pre-schrijftip
Zoom goed in op je doelgroep. Uit welke segmenten bestaat je doelgroep? Wat zijn hun zorgen en vragen? Gebruik die informatie om je teksten te schrijven. Zo weet je zeker dat je boodschap relevant is en de juiste mensen aanspreekt.
Opmaaktip
Voor sommige organisaties kan het interessant zijn om een aparte FAQ-sectie te maken waar lezers in één oogopslag de belangrijkste informatie kunnen vinden. Denk aan organisaties in e-commerce, gezondheidszorg of financiële diensten.
Dat was ‘m! Hopelijk kun je dankzij deze gids nu de grootste valkuilen vermijden wanneer je aan de slag gaat met je webteksten.
Heb je vragen of een aanvullende tip?
👉 Laat dan vooral een reactie achter in de comments!