De Gollum van de AI-wereld: hoe ChatGPT je (mis)leidt

“Zeg Saskia, merk jij iets van AI?” Wanneer mensen me deze vraag stellen, heb ik het gevoel dat ze eigenlijk bedoelen: “Wat ga jij doen zodra ChatGPT jouw baan heeft ingepikt?”

In gedachten zie ik mezelf al de hele dag tacos de cochinita maken vanachter mijn taco-stand hier in Mexico🌮. En nog geen €1,50 per taco rekenen. Dan moet ik potverdorie heel wat taco’s verkopen om mijn huur te kunnen betalen.

Maar vervolgens geef ik mezelf een cachetada in mijn gezicht en bedenk ik me: ha! Mijn skills zijn niet zomaar te overschaduwen door een freaking robot.


Gollum de AI-gids

ChatGPT is een beetje zoals Gollum uit Lord of the Rings: een fascinerend karakter dat fungeert als een soort duistere helper in je reis naar een ‘goede’ tekst. Maar soms gidst hij je de verkeerde kant op, waardoor je veel langer onderweg bent naar die vulkaan vol magische woorden dan wanneer je op je eigen intuïtie had vertrouwd.

Hij kan je helpen, maar ook misleiden.


The sunny side of ChatGPT

Oké, eerlijk is eerlijk. ChatGPT heeft zich de afgelopen jaren onwijs ontwikkeld en is zeker goed voor een aantal zaken.

Hiervoor heb je aan Chappie een goeie:

🌶️ Tijdswinst (als je goede prompts weet te geven)
De snelheid waarmee ChatGPT ideeën genereert of zinnen herschrijft, is sick. In je voorbereidingsproces kun je onwijs veel tijd besparen. Hij geeft je inspiratie voor verschillende thema’s of titels voor je artikel… Belangrijk is wel dat je weet hoe je een goede prompt geeft.

🌶️ Hulp bij structuur en opzet
Vóórdat je begint met schrijven, maak je natuurlijk een raamwerk. Maar het structureren van de warboel aan ideeën in je hoofd kan soms lastig zijn. Chappie kan hierbij helpen. Zo kun jij sneller aan de slag met de juicy stuff.

🌶️ Verschillende perspectieven
ChatGPT opent alle deurtjes in je hoofd, ook de deurtjes die zich daar niet eens bevinden. Hij geeft je verschillende invalshoeken die je zelf misschien niet zou bedenken. Of wel, maar pas na vijf uur ronddwalen op Google.

🌶️ Objectiviteit
Ziet hij een vrouw met korte, paarse haren langslopen in een Disney-prinsessenjurk? Daar heeft Chappie geen oordeel over. Hij blijft lekker objectief. Deze non-judgemental attitude kan jouw creativiteit op z’n beurt weer prikkelen.

🌶️ Killing writer’s block
Zit je nog vaster dan een Bubblicious-kauwgom onder je stoel in het scheikundelokaal van meneer Vink? ChatGPT geeft jouw gedachten altijd een kickstart met z’n ideeën. Zelfs als z’n ideeën slecht zijn. Want ook slechte ideeën zijn inspiratie en kunnen goede ideeën unlocken.


The not so sunny side of ChatGPT

Maarrrrr it’s not all rainbows and sunshine. Watch your back, want ChatGPT kan ook een geniepig ventje zijn, precies zoals Gollum dus.

Dit zijn Chappie’s minder goede kwaliteiten:  

🌶️ Verkeerde richting
Af en toe denkt ChatGPT: ‘Fuck deze shit, ik doe lekker wat ik zelf wil’ en genereert hij content zonder rekening te houden met specifieke nuances van je doelgroep of merk. Soms negeert hij zelfs hele delen van je prompt. Of geeft hij je informatie die gewoonweg niet klopt. Hoe onbeschoft!

🌶️ Creativity killer
Vertrouw je uit gemakzucht blindelings op deze tool, dan sla je het proces van zelf nadenken en het vinden van authentieke oplossingen of uitspraken over. Te veel werken met ChatGPT kan je eigen creatieve brein aantasten. Voor je het weet, ben je een ‘generieke-content-schrijver’.

🌶️ Geen gevoel voor context
Dat onze robot Chappie niets voelt, dat wisten we al. Maar ook als hij een gevoel probeert te weerspiegelen in een tekst, slaat hij de plank mis. Hij begrijpt de vibe of de emotie die je wilt oproepen niet. Je tekst kan dus logische informatie bevatten, maar zonder de juiste toon heeft die niet het gewenste effect.

🌶️ Personal flair not found
De teksten die Chappie produceert voelen vaak mechanisch en onpersoonlijk aan. Geen flair, geen personal touch: de creativiteit is ver te zoeken. Zijn teksten zijn ultra-algemeen, waardoor niemand zich echt aangesproken voelt. En dat is het laatste wat je wilt.  

🌶️ Afhankelijkheid
ChatGPT is als die vriend met een auto van wie je altijd een lift krijgt. Superhandig, maar voor je het weet ben je een 55-jarige zonder rijbewijs en heb je geen idee hoe je zelf van A naar B komt. Laat niet je complete schrijfproces van AI afhangen. Zo wordt het alleen maar lastiger om zonder hem iets op papier te zetten.


Flaws = floes

Het is maar goed dat ChatGPT al deze minpunten heeft, want: zijn flaws zijn uiteindelijk mijn floes💰! En nee, ik ben niet bang dat ik binnenkort mijn tacomenu moet voorbereiden. Er zijn namelijk veel copywritingtaken die ChatGPT niet volledig kan overnemen, zoals:

🌶️ Het stellen van de juiste vragen tijdens een interview.
🌶️ Het lezen van non-verbale signalen.
🌶️ Echt begrijpen wat mensen drijft en hoe je hen kunt raken.
🌶️ Creatieve conceptontwikkeling voor een merkverhaal of campagne waarbij je associatief moet denken.
🌶️ Het scherp redigeren van een tekst die net niet lekker loopt.
🌶️ De tone of voice van een tekst bewaken en verfijnen.
🌶️ Bepalen of een boodschap ethisch verantwoord is en of een woordkeuze goed overkomt.

Om over z’n humor nog maar niet te spreken.

Wat ik wel inzie, is dat Chappie een helper kan zijn op veel andere gebieden buiten tekstschrijven om. Denk aan het opstellen van een weekschema of financieel plan, samenvatten van vergadernotities, uitleggen van complexe onderwerpen in eenvoudige taal, voorbereiden van lastige gesprekken etc. Maak daar dus zeker slim gebruik van!


Tijd is
geld alles

Je kunt je wel verzetten tegen de wereld van AI, maar uiteindelijk laat je veel mogelijkheden liggen. ChatGPT helpt je iets terug te krijgen van je meest waardevolle bezit: tijd. Als je hem goed weet in te zetten tenminste. Want je kunt natuurlijk ook verdwalen in de wereld van eeuwige alternatieven en suggesties. Belangrijk blijft wel: vertrouw hem niet blindelings en check zelf altijd alle informatie.


Dus, laat Gollu— ehh ChatGPT je lekker helpen met de voorbereidingen van je tekst, maar laat hem je niet verleiden naar de makkelijke en duistere weg van Mordor. Blijf zelf je koers bepalen.

Heb je vragen of een aanvullende tip?

👉 Laat het me weten in de comments!

Vorige
Vorige

Magische schrijfformules, salsafails en een vleugje Bad Bunny 🐰 | De Monthly Peper

Volgende
Volgende

De Monthly Peper #4 | November 2024