Feliz Cumbre

Naar het overzicht

Blog schrijven: met deze 13 tips knalt je blog als een paddenstoel uit de grond

Heb je iemand wel eens ‘gewoon’ een huis zien bouwen? Zonder een plan, zeg maar. Een baksteentje hier, een baksteentje daar, beetje cement. Klaar. Gewoon beginnen en de rest komt vanzelf! 
Ehh. Nee.

Dit doe je dus ook niet wanneer je een blog gaat schrijven. Lekker een beetje op je toetsenbord rammen of je BIC-balpen molesteren en uiteindelijk volgt er wel een verhaal. 

Een verhaal. Ja. 
Een logisch verhaal? Nee. 

En als er iets is wat je NIET wilt is dat mensen na het lezen van jouw blog denken: Dus… wat heb ik nu gelezen? Wat was de key take-away? No fucking clue! 

In de ideale wereld word je ’s morgens wakker met een bak aan zonne-energie en -inspiratie en glijden je handen tien minuten lang gracieus over het toetsenbord en heb je nog vóór je ochtendkoffie een blog geschreven. 

In de echte wereld gaat het eerder zo: brainstormen plan maken schrijven schrijven schrappen schrijven schrijven schrijven schrappen schrijven nachtje slapen schrappen herschrijven schrappen schrijven.

Dus, hop tjop aan het werk. Waar beginnen we?

INHOUD

 1. Wat is je onderwerp?

Een open deur, want duuuuh, voordat je ook maar een letter op je virtuele papier kunt typen moet je eerst weten waar je over wilt schrijven natuurlijk. Als je het over alles in de hele wereld kunt hebben, wat kies je dan? Iets wat je denkt dat de meeste views oplevert? Iets wat anderen misschien interessant vinden? Kan. Of iets wat jíj interessant vindt, waar de liefde en energie van afdruipt én waar anderen wat van kunnen opsteken? Ding ding ding. You hit the jackpot.

 1. Wat is het doel van je blog?

Wil je je lezer informeren? Over de nieuwste, vetste online games bijvoorbeeld. Of wil je anderen inspireren? Om ook eens te kijken naar spellen in een ander genre. Óf wil je je lezer activeren? Moeten ze iets doen? Die vreemde Oezbeekse game kopen omdat hij echt bizar verrassend is! Definieer je doel en work from there.

 1. Wie is je doelgroep? 

Voor wie schrijf je je blog? Zijn dit mensen die helemaal niets afweten van het onderwerp of full-on experts zijn (net als jij)? Hoe oud zijn ze? Spreek je ze aan met u of jij?

 1. Welk punt wil je maken?

Houd de boodschap die je over wilt brengen bij elke klap op je toetsenbord in je achterhoofd. Zo voorkom je dat je afdwaalt en het opeens hebt over de hond van de buren die tijdens hun vakantie in Italië bijna stikte in een raketijsje dat ze voor €0,25 van een strandverkoper met een gele hoed hadden gekocht, terwijl je eigenlijk schrijft over de beste manier om te beleggen. TENZIJ deze gebeurtenis jouw verhaal overduidelijk ondersteunt natuurlijk. Then by all means do.

Goed bezig! Nu we de inhoud voor ogen hebben, gaan we verder met de structuur.
 

STRUCTUUR

 1. Bouw je blog logisch op

Begin niet gewoon te schrijven, maar maak een bouwplan. Welke informatie hoort bij de inleiding? En welke in het middenstuk? Hoe kun je dit middenstuk het beste onderverdelen in alinea’s? Ten slotte kun je in de afsluiting eventueel alles kort samenvatten en een call-to-action implementeren om je gedachten extra kracht bij te zetten. Je kunt een knaltitel bedenken vóór je begint met schrijven óf als je tekst af is en je zeker weet dat die de lading volledig dekt.

 1. Maak je blog overzichtelijk

Dit punt hangt samen met punt 5. Plak niet alles vast aan elkaar alsof het een prozawerk van Arthur Conan Doyle is (je weet wel, de schrijver van Sherlock Holmes). Maak gebruik van alinea’s, tussenkopjes, opsommingen en witregels. En eventueel afbeeldingen. Dit leest fijner dan wanneer er een gigantische blok tekst zonder ademruimte op je beeldscherm staat.

Yes, we zijn goed op weg! Waar kun je nog meer op letten?

SCHRIJFTIPS

 1. Aanspreekvorm 

Wat ik wel eens zie bij blogs is dat de lezer wordt aangesproken met ‘u’ en dat die twee alinea’s later opeens veranderd is in een ‘jij’ of ‘jullie’. Alsof je eerst zit te lezen met een driedelig pak aan en je dan opeens *POEF* een Adidas-aussie draagt of de hele familie plotseling over je schouder staat mee te lezen. Kies één aanspreekvorm en voer die consequent door in je hele blog.

 1. Simplicity is key

Vertel je verhaal zo simpel mogelijk. Super leuk dat je een master hebt in Neerlandistiek en een vocabulaire zo breed als de heupen van Kim Kardashian, maar dat interesseert je lezers vrij weinig. Jij wilt informatie met hen delen en zij willen die graag na één keer lezen begrijpen. Schrijf dus alsof je met een vriend in de kroeg staat te praten. Zeg je dan dingen als: “Eveneens was het overduidelijk dat deze bijkomstigheid ongewenst was”? Denk het niet.

 1. Ritme

Je wilt niet dat mensen tijdens het lezen van je blog verveeld raken. Dit kun je voorkomen door niet alle zinnen even lang te maken. Probeer een lekker ritme te hanteren. Wissel langere zinnen af met korte. Of gewoon met één woord. Jippie. Of zo.

 1. Uitroeptekens en vraagtekens

Geen flauw idee wanneer het gebruik van meerdere uitroeptekens en vraagtekens populair werd. Ik vind het in ieder geval verschrikkelijk!!!!!! Mijn moeder doet dat ook vaak. Waarom?????? Dat leest namelijk alsof je keihard in mijn oor staat te tetteren. Niet fijn. Persoonlijk vind ik het er erg onprofessioneel uitzien en bovendien weet iedereen wat een uitroepteken en vraagteken betekent. Dus. Eentje is genoeg! Toch?

 1. Schrappen

Schrap waar je kan. Als iemand kan kiezen tussen een blog lezen van 1000 woorden of een van 400 woorden met dezelfde boodschap, zullen ze waarschijnlijk voor de laatste gaan. Get to the point. Mensen hebben nog meer te doen. Kun je die tien zinnen samenvatten in drie? Doe dat dan. Heeft een bepaalde zin geen duidelijke functie? Lose it!

 1. Rust voor je ogen 

Blog af? Laat hem een dagje liggen. De kans is groot dat wanneer je er met een frisse blik naar kijkt, je nog wat dingetjes opvallen, zoals spelfoutjes, dubbele spaties of een zin die totaal niet lekker loopt. Lees hem eens hardop voor aan jezelf. Ook dan hoor je waar je vastloopt.

 1. Afsluiter

Zoals ik eerder al zei, kun je op het einde een korte samenvatting geven. Als je blog niet tergend lang is, is het ook mogelijk to go out with a bang en in één zin duidelijk knallen wat je precieze boodschap is.

Zo. Met deze tips staat je blog als een huis fraai-ruikende vliegenzwam in de Kaapse Bossen. Je weet nu waar je inhoudelijk en structureel op kunt letten wanneer je een blog schrijft, én je hebt je zak vol met een aantal killing schrijftools. 


Ik kijk ernaar uit om je tekst te lezen! Stuur je me effe een berichtje zodra die af is?

En als het nu écht niet lukt, kun je mij nog altijd aan m’n mouw trekken. 

saskia@felizcumbre.nl 

¡Feliz cumbre!

24 december, 2019.Na drie uur vertraging op Brussels Airport wegens ‘een technisch mankement’ – jakkie, dan wil je toch niet eens meer op dat vliegtuig

Lees verder >